Verdelen en verrekenen na echtscheiding

 

Verdelen en verrekenen na echtscheidingVerdelen of verrekenen na echtscheiding hangt af van de vraag of u in gemeenschap van goederen bent gehuwd of onder huwelijkse voorwaarden.

Gemeenschap van goederen

Echtgenoten die vóór 1 januari 2018 zijn gehuwd, zonder huwelijkse voorwaarden, zijn gehuwd in een algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de ex-partners bij echtscheiding ieder de helft van alle goederen krijgen. Zij moeten dus alle goederen verdelen. Voor de schulden betekent dit dat de ex-partners na het huwelijk ieder voor de helft aansprakelijk en draagplichtig zijn voor de gemeenschappelijke schulden. Het maakt daarbij niet uit wie de schulden zijn aangegaan.

Echtgenoten die na 1 januari 2018 zijn gehuwd, zonder huwelijkse voorwaarden, zijn gehuwd in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de ex-partners bij de echtscheiding ieder de helft van de goederen krijgen die in de beperkte gemeenschap vallen. Zij moeten dus alleen de goederen verdelen die in de beperkte gemeenschap vallen. Ook hier geldt dat de ex-partners na het huwelijk ieder voor de helft aansprakelijk en draagplichtig zijn voor de schulden die in de beperkte gemeenschap vallen.

Huwelijkse voorwaarden

Is het huwelijk onder huwelijkse voorwaarden aangegaan, dan wordt bij echtscheiding niet gesproken over verdelen maar over verrekenen. Het is in dat geval afhankelijk van de inhoud van de huwelijkse voorwaarden op welke wijze de vermogensrechtelijke afwikkeling dient plaats te vinden. Zo is het mogelijk om in huwelijkse voorwaarden zogenoemde verrekenbedingen op te nemen. De meest voorkomende zijn het periodieke verrekenbeding en het finale verrekenbeding. Met een periodiek verrekenbeding kunnen partijen afspreken dat zij steeds na een bepaalde periode met elkaar zullen verrekenen. Een finaal verrekenbeding houdt in dat pas bij echtscheiding zal worden verrekend, dus aan het eind van de huwelijkse periode. Let op: dit zijn verzamelbegrippen. De precieze tekst in de huwelijkse voorwaarden bepaalt uiteindelijk hoe partijen het huwelijksvermogen dienen te verrekenen.

Verdelen of verrekenen na echtscheiding hangt dus af van de wijze waarop u gehuwd bent. Wilt u een passend advies voor uw eigen situatie, neem dan contact op met een van onze advocaten https://www.holstegeadvocatuur.nl/over-ons/